DATA

 

ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

20.03.2023

PONIEDZIAŁEK

WODA NIEGAZOWANA

WODA Z POMARAŃCZĄ

Kawa na mleku/ herbata z cytryną

Kanapki; pieczywo mieszane z masłem, twarożek waniliowy, indyk pieczony, sałata, ogórek świeży, kiełki lucerny

Dieta bezmleczna: kawa na mleku ryżowym , kanapki z margaryną Rama Olivio, indyk pieczony , sałata, ogórek, kiełki herbata

Alergeny: 1,6,7,9,11

Zupa; Koperkowa z ziemniakami zabielana z natką pietruszki

II danie; Lasagne z mięsem, pomidorami i serem mozzarella, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z jogurtem naturalnym

Napój: kompot owocowy

Dieta bezmleczna: zupa b/mleka, Lasagne b/ sera, sałata b/ jogurtu

Alergeny: 1,3,7,9

Melon

Kasza jaglana na mleku z bananem i żurawiną, mięta

Dieta bezmleczna: melon, kasza na mleku sojowym z bananem i żurawiną, mięta

Alergeny: 1

21.03.2023

WTOREK

WODA NIEGAZOWANA

WODA Z POMARAŃCZĄ

Płatki ryżowe na mleku

Kanapki; chleb razowy z masłem, kiełbasa krakowska, sałata, papryka, herbata z cytryną

Dieta bezmleczna: płatki na mleku ryżowym, kanapki z margaryną Rama Olivio, kiełbasa krakowska, sałata, papryka herbata

Alergeny: 1,6,7,10

Zupa; Brokułowa zabielana z natką pietruszki

II danie  Kotlet drobiowy, ziemniaki  z koperkiem, marchewka mini gotowana

Napój :kompot owocowy

Dieta bezmleczna: zupa b/ śmietany

Alergeny: 1,7,9

Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane

Alergeny: 1

22.03.2023

ŚRODA

WODA NIEGAZOWANA

WODA Z POMARAŃCZĄ

STÓŁ SZWEDZKI:

Pł. kukurydziane, mleko, pieczywo mieszane, masło, szynka, ser żółty, twarożek, jajo gotowane, dżem niskocukrowy,  sałata, szczypiorek, ogórek, pomidorek koktajlowy ,kiełki słonecznika, herbata z cytryną

Dieta bezmleczna:  kanapki z margaryną Rama Olivio, szynka, dżem, sałata, ogórek, kiełki, pomidor herbata z cytryną

Alergeny: 1,6,7,9,10

Zupa; Barszcz ukraiński zabielany z natką pietruszki

II danie Makaron z serem białym i jabłkiem prażonym

Napój; kompot owocowy

Dieta bezmleczna: zupa b/ śmietany, makaron z jabłkiem prażonym i musem truskawkowym

 

 

 

Alergeny:1,3,7,9

Mandarynka,

Bułeczka dyniowa z pastą hummus* z suszonymi pomidorami i serem feta

Herbatka z owoców leśnych

Dieta bezmleczna: Mandarynka, pasta  b/ sera, herbatka

 

 

 

 

Alergeny:1,7

22.03.2023

CZWARTEK

WODA NIEGAZOWANA

WODA Z POMARAŃCZĄ

Zupa mleczna: Płatki  jęczmienne na mleku

Kanapki ; chleb żytni  wieloziarnisty z masłem, szynka drobiowa, sałata, pomidor

herbata z cytryną

Dieta bezmleczna: płatki na mleku  na mleku ryżowym

chleb żytni  wieloziarnisty z margaryną Rama Olivio, szynka, sałata, pomidor herbata z cytryną

Alergeny:1,6,7

Zupa; Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem zabielana z natką pietruszki

II danie; Kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidora, ogórka kiszonego, papryki i  cebuli z olejem

Napój: kompot owocowy

Dieta bezmleczna: zupa b/ śmietany

 

Alergeny:1,3,7,9

Drożdżówka z kruszonką, koktajl malinowy

Dieta bezmleczna; biszkopty, mus truskawkowy

 

 

SOKOWY CZWARTEK: sok marchwiowo- jabłkowy z miętą*

 

 

 

Alergeny:1,3,7

24.03.2023

PIĄTEK

WODA NIEGAZOWANA

WODA Z POMARAŃCZĄ

Kawa na mleku / herbata z cytryną

Kanapki; pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Dieta bezmleczna: kanapki z margaryną Rama Olivio, szynka,  szczypiorek, rzodkiewka

 

Alergeny:1,3,7

Zupa  ; Zacierkowa z kiełbasą i natką pietruszki

 II danie; Miruna pieczona w sosie śmietanowym, ziemniaki z koperkiem, sur. z kapusty białej z marchewką i olejem

napój: kompot

Dieta bezmleczna: ryba pieczona b/ sosu

Alergeny:1,4,9

Winogrona

Tosty z szynką po hawajsku, kechup, herbatka z dzikiej róży

Dieta bezmleczna: pomarańcza, tosty b/ sera, herbatka

 

 

 

 

Alergeny:1,6,7,9,10

*wyrób  własny

ZAZNACZONO ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011.: dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji takie jak: 1. Zboża zawierające gluten, 2. Skorupiaki i produkty pochodne, 3. Jaja i produkty pochodne, 4. Ryby i produkty pochodne, 5. Orzeszki ziemne, 6. Soje i produkty pochodne, 7. Mleko i produkty pochodne, 8. Orzechy, migdały, 9. Seler i produkty pochodne, 10. Gorczyca i produkty pochodne, 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12. Dwutlenek siarki i siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne. W salach dostępna jest woda mineralna  do picia. Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie. W przedszkolu stosujemy się do zapotrzebowania energetycznego na poziomie 1400kcal. Podział procentowy zapotrzebowania na energię diety całodziennej: Kaloryczność średnia tygodniowa. Śniadanie 25% – 350 kcal , Obiad 35% – 490 kcal , Podwieczorek 15% – 210 kcal , Kolacja 25% – 350 kcal (spożyte w domu)
Skip to content